Yrkesprogram

Yrkesprogrammen tar dig ut i arbetslivet!

Roliga och användbara kunskaper, praktisk och teoretisk utbildning, fler valmöjligheter och ekonomiska fördelar – det får du på ett yrkesprogram. Det är både kul och coolt med skills. Att kunna något som alla andra inte kan. Att vara proffs på något. Tänk att kunna impa på kompisarna med en trerätters gourmetmiddag, eller på familjen med en nybyggd altan, att ha målat om sitt rum själv, att ge bästisen en ny frisyr, att köra grävmaskin, att laga motorn på familjens bil, att designa och sy sin egen studentklänning eller svetsa fast mormors trappräcke. Vad vill du göra? Här ser du vilka yrkesprogram som finns på Göteborgs Stads gymnasieskolor:
YRKESPROGRAM:
Barn- och fritidsprogrammet

Här får du de kunskaper som behövs för att arbeta med barn, ungdomar eller vuxna inom pedagogiska och sociala yrkesområden. Om du vill, kan du läsa programmet som lärling.

Inriktningar: Pedagogiskt arbete, Socialt arbete.

Programmet finns på: Burgårdens gymnasium

Bygg- och anläggningsprogrammet

Här lär du dig modern bygg- och anläggningsteknik. Du får de kunskaper och färdigheter som behövs för att kunna arbeta med till exempel nyproduktion, ombyggnad och renovering. Du kan läsa programmet som lärling.

Inriktningar: Anläggningsfordon, Husbyggnad, Mark och anläggning, Måleri, Plåtslageri.

Programmet finns på: Bräckegymnasiet

El- och energiprogrammet

Det här programmet ger dig många möjligheter för framtiden. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du till exempel arbeta med elektriska installationer, datanätverk, automation eller energiförsörjning.

Inriktningar: Automation, Dator- och kommunikationsteknik, Elteknik, Energiteknik.

Programmet finns på: Lindholmens tekniska gymnasium

Fordons- och transportprogrammet

Vill du bli yrkesförare eller kanske arbeta som mekaniker? Då kan det här vara utbildningen för dig. Du kan också utbilda dig till billackerare eller terminalarbetare beroende på vilken inriktning du väljer.

Inriktningar: Godshantering, Transport, Karosseri och lackering, Lastbil och mobila maskiner, Personbil.

Programmet finns på: Motorbranschens tekniska gymnasium

Handels- och administrationsprogrammet

Här får du de kunskaper som behövs för att arbeta inom handel eller administration. Efter utbildningen kan du jobba som till exempel säljare, inköpare, ekonomiassistent eller IT-administratör.
Inriktningar: Administrativ service, Handel och service

Programmet finns på: Angeredsgymnasiet, Hvitfeldtska gymnasiet 

Hantverksprogrammet

Här varvas teori och praktik under utbildningstiden. På så sätt lär du dig både ett hantverk och att förstå hela produktionskedjan med design, teknik, marknadsföring, service, ekonomi och entreprenörsskap. Efter utbildningen kan du också fortsätta med kvalificerade yrkesutbildningar och påbyggnadsutbildningar.
Inriktningar: Barberare, Frisör, Hår-och makeupstylist, Textil design/Fashion design.

Programmet finns på: Burgårdens gymnasium

Hotell- och turismprogrammet

På den här utbildningen får du de kunskaper som behövs för att kunna arbeta inom den växande konferens- och turismbranschen. Du lär dig till exempel mycket om service och bemötande men även om försäljning och entreprenörskap.
Inriktning: Hotell och konferens

Programmet finns på: Ester Mosessons gymnasium 

Husbyggnad med inriktning byggingenjör

Vill du bli byggnadsingenjör? Bräckegymnasiet erbjuder en breddad utbildning som leder till yrkesexamen som snickare och som även ger dig behörighet att studera till ingenjör på högskolan. I utbildningen ingår praktik på byggföretag.

Programmet finns på: Bräckegymnasiet

Industritekniska programmet

På Industritekniska programmet blir du en mångsysslare och problemlösare med olika praktiska färdigheter och god teknisk kunskap. Här lär du dig att använda utrustning, bearbeta material, hantera industritekniska processer och att arbeta med kvalitetssäkring. Du får hantera både manuella maskiner och CNC-styrda maskiner samt göra datorprogram som styr maskinerna. Programmet leder till jobb inom verkstadsindustrin, som exempelvis maskinoperatör, svetsare, byggsmed eller reparatör. Eller så kan du jobba med design, konstruktion och produktion i tillverkningsindustrin.  Efter några år i branschen kan du avancera till produktionstekniker, konstruktör eller förman – eller läsa vidare på högskolan.

Inriktningar: Driftsäkerhet och underhållsteknik, Processteknik, Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik.

Programmet finns på: Lindholmens tekniska gymnasium

Naturbruksprogrammet

Här får du lära dig att hantera och vårda djur. Vi arbetar med sällskapsdjur, hund och häst. Fördjupar du dig inom djursjukvård kan du söka vidare till djursjukskötarprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet.

Programmet finns på: Burgårdens gymnasium

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet lär du dig grunderna för att arbeta som kock eller servitör, som bagare och konditor eller för att arbeta med färskvaror och delikatesser. Kreativa och lustfyllda yrken som ger fantastiska möjligheter till spännande arbeten i de mest skiftande miljöer, både här i Sverige och utomlands.

Inriktningar: Bageri och konditori, Kök och servering.

Programmet finns på: Ester Mosessons gymnasium

Sjöfartsutbildningen

Utbildningen för dig som vill arbeta på sjön. Du får behörighet att jobba som matros eller motorman. Du kan också läsa vidare till sjökapten eller sjöingenjör om du väljer särskilda kurser inom ditt individuella val.

Programmet finns på: Lindholmens tekniska gymnasium

VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet ger dig kunskaper i installation, reparation, drift och underhåll samt förvaltning av fastigheter och tekniska system.
Inriktningar: Fastighet, Kyl- och värmepumpsteknik, Ventilationsteknik, VVS.

Programmet finns på: Lindholmens tekniska gymnasium

Vård- och omsorgsprogrammet

Det här programmet vänder sig till dig som vill arbeta med hälso- och sjukvård eller socialtjänst. Efter utbildningen kan du arbeta inom flera yrken, men du kan också studera vidare. Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar. Istället kan du specialisera dig i programfördjupningen. Du kan läsa programmet som lärling.

Programmet finns på: Angeredsgymnasiet, Burgårdens gymnasium