Skip to content

Vi bygger yrkesstolthet

Du har förmodligen sett att det byggs väldigt mycket runt om i Göteborg just nu. Och som du säkert kan ana behövs det massor av byggkunnig arbetskraft. Men det är ingen tillfällig trend, att vara skicklig inom bygg är alltid eftertraktat. Dessutom kommer våra erfarna lärare att ge dig en gedigen grund så att du snabbt kan komma igång och bygga din yrkesstolthet.

Välkommen till Bräckegymnasiet!

Vill du ha en påminnelse om öppet hus?

Här kan du ställa din fråga eller få en påminnelse om öppet hus. Fyll i formuläret, så hör vi av oss!

Vi har öppet hus följande datum:

Lördag 16 november klockan 11-15
Torsdag 23 januari klockan 16-19
Plats: Uppfinnaregatan 1 – klicka för vägbeskrivning.

Bräckegymnasiet läsåret 2024-2025
Jag vill kontaktad via
Personuppgifter (du måste ge ditt samtycke)

Bygg- och anläggnings­programmet

Vill du ha ett självständigt yrke där du är efterfrågad på arbetsmarknaden? Då är Bräckegymnasiets bygg- och anläggningsprogram ett bra val för dig. Vi är ett av Sveriges största gymnasium för dig som vill jobba inom byggsektorn. Hos oss finns enbart legitimerade lärare med lång yrkeserfarenhet och vi har ett väletablerat nätverk med över 200 praktikföretag. Vi bygger yrkesstolthet. Varje dag.

Anläggare och maskinförare är utbildningen för dig som gillar att skapa utomhusmiljöer som parker, gräsmattor, gator, vägar, broar, flygplatser och hamnar.

Du jobbar med allt ifrån vägarbeten, asfaltering, planteringar och stensättning till montering av räcken, skyltar och vägmarkeringar. Delar av arbetet utförs med hjälp av tyngre maskiner som schaktare och grävmaskiner, samt specialutrustning som laserinstrument för mätning.

Utbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att jobba som Anläggare och maskinförare med möjlighet till flera tillval på området för att spetsa dina yrkeskunskaper.

Som betongarbetare är det du som bygger grunden och stommen av betong på bland annat hus och broar.

Utbildningen lär dig gjuta betong till golv, tak och väggar, montera och foga samman färdiggjutna betongelement, lägga betonggolv och hur du armerar och arbetar med armerad betong. Vill du utveckla dig inom yrket kan du specialisera dig inom armeringskonstruktion.

Med tillval som Mur- och putsverk, Hållbart samhällsbyggande och Husarkitektur kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden.

Är du intresserad av att jobba med trähantverk och vill ha ett arbete som kräver stor yrkesskicklighet och en hel del påhittighet? Då är byggnadssnickare ett jobb du ska titta närmare på.

Som byggnadssnickare gör du alla träarbeten på ett bygge från att sätta upp formar för betonggjutning till att bygga mellanväggar och spika tak. Slutresultatet av ditt arbete kan bli allt från ombyggnader till färdiga hus och Attefallare till hela villor.

Hos oss lär du dig allt du behöver om trämaterial, verktyg, maskiner och arbetsmetoder för att bli en duktig snickare. Och med tillval som Hållbart samhällsbyggande, Husarkitektur och Entreprenörskap kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden.

Vill du redan nu förbereda dig för vidare studier ska du titta närmre på vår högskoleförberedande utbildning Byggnadssnickare med inriktning mot arkitekt & ingenjör.

Med tillval som Husarkitektur, Entreprenörskap och Hållbart samhällsbyggande och kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden.

När bilrutan spruckit, altanen ska glasas in, det börjar bli dags att byta ut murkna fönsterpartier eller när kontorsfastigheter ska byggas eller renoveras med partier av fasadglas – då kontaktar du glasteknikern.

Vill du ha ett yrke där du blandar modern teknik med traditionellt hantverk och precisionsarbete som kräver att du har sinne för detaljer då kan glastekniker vara utbildningen för dig. Arbetet är fritt, självständigt och omväxlande med en hel del kundkontakt.

På Bräckegymnasiet får du bygg- och materialkunskap, lär dig monteringstekniker och att hantera de maskiner som behövs på området. Du får också den kunskap du behöver om krav på glasning av brand- och säkerhetspartier.

Med tillval som Hållbart samhällsbyggande, Husarkitektur och Entreprenörskap kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden.

Vill du ha ett fritt hantverksyrke med en hel del kundkontakt men helst jobba inomhus? Då ska du titta närmare på vår utbildning till golvläggare.

Som golvläggare arbetar du med trä, textil, plast, linoleum, klinkers eller kork där alla materialen kräver olika arbetsmetoder för att bli till snygga golv. Kunskaper i slipning, spackling och att göra snygga skarvar är minst lika viktigt för att skapa ett bra underlag och hållbart resultat. Men allt det här får du lära dig på utbildningen.

Vill du specialisera dig inom yrket kan du välja att rikta in dig på till exempel golv och väggar i våtrum och badrum eller mönsterläggning av parkettgolv.

Med tillval som Hållbart samhällsbyggande, Husarkitektur och Entreprenörskap kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden.

Som murare bygger du upp husväggar och skorstenar, klär fastigheter med fasadtegel och plattsätter ytor i kök och badrum. Förutom kollegorna, är murarslev, vattenpass och snöre dina bästa vänner på jobbet.

Murarhantverket är grunden för allt husbyggande och kräver erfarenhet, noggrannhet och sinne för formgivning. Vill du efter några år utveckla dig inom yrken finns många möjligheter till specialisering, till exempel inom att bygga eldstäder som kakelugnar, skapa och restaurera stuckaturer eller byggnadsvård.

På Bräckegymnasiet får du bygg- och materialkunskap, lär dig monteringstekniker och att hantera de maskiner som behövs på området. Du lär dig också om energibesparande tekniker och direktiv som behövs för att bli en skicklig murare.

Med tillval som Plattsättning, Hållbart samhällsbyggande och Husarkitektur kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden.

Du som är både händig, uppfinningsrik och gillar färg & form passar bra som målare. Yrket innebär också en hel del kontakt med kunder som du möter när du är ute på jobb på skolor, kontor och industrier eller hemma i någons bostad.

I målarutbildningen på Bräckegymnasiet får du lära dig målning i olika former och stilar både inom- och utomhus samt hur du tapetserar. Du får också lära dig förbereda väggarna på rätt sätt genom tvätt, slipning och spackling samt färgsättning och att hantera mönsterpassning av tapeter.

Vill du specialisera dig inom yrket kan du välja att rikta in dig på dekorativt måleri som till exempel ådring och marmorering eller rostskyddsmålning.

Med tillval som Dekorationsteknik, Äldre målningsteknik, Hållbart samhällsbyggande och Husarkitektur kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden.

För att bli en skicklig plåtslagare krävs att du är klurig och kan tänka i nya banor när plåt behöver formas för att passa allt från ett vanligt villatak till ett gammalt kyrktorn eller ett ventilationssystem behöver tillpassas för att skapa ett bra klimat inomhus.

Byggnadsplåtslagare
Som byggnadsplåtslagare befinner du dig ofta på hög höjd utomhus för att klä tak och fasader med tilläggsisolering och plåt eller montera regnvattensystem och säkerhetsanordningar på fastigheter. Men du jobbar också med att falsa, klippa och bocka plåt till rätt storlek och form.

Med tillval som Kulturplåtslageri, Plåtslageri-svetstekniker, Arkitektur hus och Hållbart samhälle kan du spetsa dina yrkeskunskaper i byggnadsplåtslageri redan under gymnasietiden.

Ventilationsplåtslagare
Som ventilationsplåtslagare befinner du dig mer inomhus men ofta i takhöjd för att montera kanaler, fläktar och aggregat samt sköta underhållet och göra funktionskontroller av ventilation.

Moderna ventilationssystem innehåller högteknologi och brandskydd som du får lära dig mer om på utbildningen. Utvecklingen inom ventilation går fort framåt och du har stora möjligheter att nischa dig på vägen genom yrkeslivet.

Med tillval som Luftbehandling, Plåtslageri-svetstekniker, Entreprenörskap, Arkitektur hus och Hållbart samhälle kan du spetsa dina yrkeskunskaper i ventilationsplåtslageri redan under gymnasietiden.

Gillar du arbete på hög höjd kan du också titta närmare på vår utbildning till undertaksmontör.

Som stenmontör jobbar du både inomhus och utomhus för att bygga golv, trappor, fasader och gångar i marmor, granit, skiffer och kalksten. Med känsla för mönster, färg och form skapar du en både funktionell och dekorativ yta som finns kvar under lång tid.

På utbildningen får du lära dig olika tekniker för att lägga klinkers, plattor och sten i olika mönster med rätt sorts lim och vad som krävs för att härda fogarna på rätt sätt. Du får också lära dig det förarbete som krävs och vilka material som är godkända att använda i arbetet.

Som stenmontör är det viktigt att redan från början ha koll på vilket slutligt resultat du är ute efter redan när du sätter den första plattan. Därför är det viktigt att vara noggrann och följa ritningarna.

Med tillval som Hållbart samhällsbyggande och Husarkitektur kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden.

Hur bygger du en ljudisolerad musikstudio? Hur behåller du värmen inomhus mitt i smällkalla vintern? Hur skapar du bästa ljudmiljön i arenan? Hur döljer du klumpiga rör och ventilationstrummor i fina fastigheten? Det får du lära dig om du utbildar dig till undertaksmontör på Bräckegymnasiet.

Undertaksmontören arbetar inomhus ofta med lätta material av till exempel plåt, gips och aluminium som monteras upp i ett bärverk. Montering av elskenor ingår också i arbetet.

Som undertaksmontör får du inte avskräckas av att jobba på hög höjd – oftast handlar det om arbeten i normal takhöjd men det är inte ovanligt att du hissas upp 20 meter ovanför golvet till exempel om du ska bygga innertak och ljuddämpning i en industribyggnad.

Gillar du arbete på hög höjd kan du också titta närmare på våra utbildningar i plåtslageri.

Med tillval som Hållbart samhällsbyggande, Husarkitektur och Entreprenörskap kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden.

Byggnads­snickare inriktning mot arkitekt & ingenjör

Tänker du redan nu på din framtida karriär som byggnadssnickare och vilka möjligheter du har att utvecklas inom yrket? Då ska du titta närmare på Bräckegymnasiets utbildning som ger dig de kunskaper och den behörighet du behöver för att för att studera vidare till arkitekt eller ingenjör.

Läs mer om Byggnadssnickare inriktning mot arkitekt & ingenjör

Sök till Bräckegymnasiet här