Vård- och omsorgsprogrammet
Vill du jobba med människor? Kan du tänka dig ett jobb inom sjukvård, psykiatri eller äldreomsorg? Vård- och omsorgsprogrammet är en bra början om du funderar på jobb som ambulanspersonal, sjuksköterska, barnmorska, undersköterska, sjukgymnast, socionom, arbetsterapeut, vårdadministratör, medicintekniker ....
Vad lär man sig på utbildningen?
Du läser vård- och omsorgsämnen som till exempel social omsorg, omvårdnad, hälso-och sjukvård, psykiatri och allmänna ämnen som matte, engelska och svenska.
På vård och omsorgsprogrammet finns inga inriktningar, alla elever läser alla kurser. I årskurs tre skriver du ett gymnasiearbete och gör praktik, alltså arbetsplatsförlagt lärande på en arbetsplats inom det området som du är mest intresserad av.
Det kan till exempel var akutsjukvård för vuxna och barn, äldreomsorg eller omsorg om personer med funktionsvariationer.
Branschen garanterar en bra utbildning
Vård- och omsorgsprogrammet på
Angeredsgymnasiet och
Burgårdens gymnasium är båda certifierade Vård- och omsorgscollege. Det betyder att branschen garanterar att det är en utbildning av mycket god kvalitet och att du som studerande får en efterfrågad utbildning med stora möjligheter till olika karriärvägar.
Får man jobb?
När du läst klart gymnasiet är du examinerad undersköterska och kan börja arbeta direkt. Du kan också läsa vidare på högskola, till exempel till sjuksköterska eller socionom.
Behovet av personal med vårdutbildning kommer att vara stort många år framöver. Det är med andra ord en riktig framtidsbransch! Och den börjar med vård- och omsorgsprogrammet.
Programmet finns på: