Spetsutbildningar

Bli sylvass i ett visst ämne

Spetsutbildning är till för dig som riktigt vill nörda ner dig i ett ämne och redan på gymnasiet läsa högskolekurser. Du kanske älskar matte och vill tillbringa tre år med likasinnade för att lära dig ännu mer och fortsätta utvecklas? Eller så är du riktigt vass på musik eller på bild och form eller på engelska.  En spetsutbildning är riksrekryterande, det vill säga elever från hela Sverige kan söka till dem. För att komma in krävs ett särskilt inträdesprov. Spetsutbildningar finns på:
SPETSUTBILDNINGAR:
Bild och formgivning

Spetsutbildningen Bild och form passar dig som siktar på en karriär inom det konstnärliga fältet och vill läsa vidare på konstnärliga utbildningar. Lärarna är välutbildade och erfarna pedagoger och konstnärer som även undervisar på högskolor. Utbildningen har nära samarbete med HDK och Akademi Valand genom föreläsningar, studiebesök och vissa kursavsnitt på högskolan.

Programmet finns på: Schillerska gymnasiet

Engelska

The International High School erbjuder ett riktigt spännande program för alla som är speciellt intresserade av engelska: på vårt samhällsvetenskapliga program med engelska spets kan man studera engelska på universitetsnivå medan man går på gymnasiet! Programmet innehåller bland annat retorik, akademiskt skriftspråk, litteratur och lingvistik, men dessutom två 7,5 poängskurser i samarbete med Göteborgs universitet. Sökande måste ha behörighet till svensk gymnasieskola, samhällsvetenskapliga programmet.

Programmet finns på: The International High School

Matematik

Tycker du om matematik och problemlösning? Då är spetsutbildningen i matematik inom Naturvetenskapsprogrammet något för dig. Du läser i snabb takt och kan även, parallellt med gymnasiestudierna, fördjupa dina kunskaper genom att läsa kurser i matematik vid universitet eller högskola.

Programmet finns på: Hvitfeldtska gymnasiet

Musik

På spetsutbildningen i musik använder du programfördjupningen till att förbereda dig för att kunna gå vidare till en högskoleutbildning i musik direkt efter gymnasiet. Du får mer individuell undervisning i ditt instrument eller i sång. Dina lärare är aktiva både inom det professionella musiklivet och den konstnärliga högskoleutbildningen.

Programmet finns på: Hvitfeldtska gymnasiet