Hantverksprogrammet - Frisör, barberare, hår- och make up-stylist

Frisör, barberare, hår- och makeupstylist

Gillar du att snygga till människor? Få dem att visa upp sitt bästa jag? Då är det här en utbildning för dig. Första året är ett basår där du får lära dig olika grundtekniker både för frisör, barberare samt hår- och makeupstylist. Du får prova på de olika programfördjupningarna och sedan läser du två år till antingen barberare, frisör eller hår- och makeupstylist.

Frisör

Här får du lära dig alla grunder som en frisör behöver kunna, till exempel klippning, färgning och design. Under utbildningen ingår även kundmottagning i våra salonger där du tränar på service och försäljning. Vi samarbetar med branschens största varumärken och följer aktuella trender med hjälp av branschens ledande frisörer. Under utbildningen förbereder du dig för branschens avslutande prov som heter delprov. Efter avslutad gymnasieutbildning är du frisöraspirant och gör 3000 timmar som anställd på salong. Därefter kan du avlägga gesällprovet och bli behörig frisör.

Barberare

Här fokuserar vi på herrklippning och herrdesign. Vi använder alla förekommande verktyg både på långa och korta hår. Du lär dig allt inom rakning, skägg och mustaschsteknik samt ansiktsvård. Vi utbildar dig i stil och form i riktning mot herrtrender. Du lär dig om försäljning och service samt om specialprodukter för barberare. Efter avslutad gymnasieutbildning kan du avlägga ditt gesällprov.

Hår- och makeupstylist

Om du väljer programfördjupningen Hår- och makeupstylist kommer du att arbeta med alla grundtekniker i färg och form och andra trender inom skönhet, så som fransförlängning, lashlift och manikyr. Du inriktar dig på att skapa frisyrer från dåtid till senaste trend. Du lär dig lägga olika typer av makeup för de tilltänkta tillfällena, allt från enkla naturliga sminkningar till avancerade modeplåtningar samt specialeffekter. Skönhetsbranschen är bred. Här hos oss får du också möjlighet att arbeta med kunder samt få utbildning i försäljning och service. Utbildningen finns på Burgårdens gymnasium – skolan där yrkesdrömmar blir verklighet. Burgårdens gymnasium