Gymnasieantagning

Hur söker jag till gymnasiet?

Du som går i årskurs 9 får ett lösenord hemskickat till din folkbokföringsadress i början av december. Håll utkik i brevlådan! Lösenordet använder du för att logga in på Gymnasieantagningens webbplats Indra2, där du gör ditt val.
Sista dagen att söka är den 3 februari 2020
Grundkrav för olika gymnasieprogram

På gymnasiet finns det både yrkesprogram, högskoleförberedande program och introduktionsprogram.

För att kunna söka till ett yrkesprogram måste du ha godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk, matte, engelska* och fem andra ämnen.

För att kunna söka till ett högskoleförberedande program måste du ha godkända betyg i Svenska/svenska som andraspråk, matte, engelska* och nio andra ämnen.

Om du söker till Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet eller Samhällsvetenskapsprogrammet så måste du ha godkända betyg i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap.

Om du söker till Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet måste du ha godkända betyg i biologi, fysik och kemi.

Om du inte är behörig till gymnasiet kan du söka ett introduktionsprogram. Det finns fyra stycken och du får hjälp av din studie- och yrkesvägledare att välja.

* Om du inte har haft möjlighet att läsa engelska i grundskolan – du kanske har läst grundskolan i ett annat land där engelska inte är obligatoriskt – kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare och fråga om du kan söka dispens för kravet på engelska.