Gymnasieantagning

Hur söker jag till gymnasiet?

Du som går i årskurs 9 får ett lösenord hemskickat till din folkbokföringsadress i början av december. Håll utkik i brevlådan! Lösenordet använder du för att logga in på Gymnasieantagningens webbplats Indra2, där du gör ditt val.
Grundkrav för olika gymnasieprogram

På gymnasiet finns det både yrkesprogram, högskoleförberedande program och introduktionsprogram.

För att kunna söka till ett yrkesprogram måste du ha godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk, matte, engelska* och fem andra ämnen.

För att kunna söka till ett högskoleförberedande program måste du ha godkända betyg i Svenska/svenska som andraspråk, matte, engelska* och nio andra ämnen.

Om du söker till Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet eller Samhällsvetenskapsprogrammet så måste du ha godkända betyg i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap.

Om du söker till Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet måste du ha godkända betyg i biologi, fysik och kemi.

Om du inte är behörig till gymnasiet kan du söka ett introduktionsprogram. Det finns fyra stycken och du får hjälp av din studie- och yrkesvägledare att välja.

* Om du inte har haft möjlighet att läsa engelska i grundskolan – du kanske har läst grundskolan i ett annat land där engelska inte är obligatoriskt – kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare och fråga om du kan söka dispens för kravet på engelska.